Laste organism vajab kasvamiseks paljusid erinevaid toitaineid, kuid saab hõlpsasti hakkama ilma lisatud suhkru ja kiirete süsivesikuteta.
Töödeldud ebatervislike toiduainete menüüst väljajätmine vähendab kiirete süsivesikute tarbimist, millel on kasulik toime organismile:
Vähendab riski haigestuda 2. tüüpi diabeeti
Miks on oluline vähendada laste toidus süsivesikute hulka?
Toit, mida oma lastele anname, mõjutab nii nende kasvavat keha kui ka nende tulevast tervist. Kroonilised haigused ei teki üleöö. Need kujunevad paljude aastate või aastakümnete jooksul ja võivad olla põhjustatud ülemäärasest lisatud suhkru, kiirete süsivesikute ja töödeldud toidu tarbimisest.
Kui laste toidulaualt jätta välja kiired süsivesikud, lisatud suhkrud ja liigselt töödeldud toidud, siis ei teki nende organismis tugevaid veresuhkru kõikumisi ega tugevat energiataseme langust. Samuti saab nii ennetada või suisa vältida elustiilist tingitud põletikulisi protsesse.
Milliseid toiduaineid peaksid lapsed sööma?
Lastel on hormoonide tootmiseks, kognitiivsete võimete toetamiseks, kudede arenguks, söögiisu kontrolliks ja rasvlahustuvate vitamiinide (A, D, E ja K) imendumiseks vaja tarbida taimseid ja loomseid rasvu - näiteks oliiviõli, võid, kookosõli, rasvast kala, pähkleid, seemneid, mune ja liha. Oluline on ka tarbida oomega-3 rikkaid toite - need toetavad silmade ja aju tervist.
Valkude saamiseks võib süüa näiteks mune ja rasvaseid piimatooteid.
Süsivesikutest tasuks eelistada vähese suhkrusisaldusega köögi- ja puuvilju, aga ka väiksemas koguses marju (mustikaid, vaarikaid, maasikaid).
Loe süsivesikuvaese dieedi kohta lähemalt siit.
Jätke laste toidulaualt välja suhkur ja maiustused, seejärel saab hakata vähendama leiva, pasta ja muid süsivesikurikkaid toiduaineid. Madala süsivesikute sisaldusega toitumise puhul säilib täiskõhutunne pikemaks ajaks, mistõttu ei teki vajadust vahepeal näksida. Päevase kaloraaži võiks ära tarbida kolme põhitoidukorra jooksul. Muidugi, kui laps on haige või vajab näiteks kasvuspurdi tõttu rohkem energiat ja küsib juurde/vajab lisatoidukorda, ei tasu väga range selles osas olla.
Kui soovite lapsele lõunaks madala süsivesikusisaldusega toite, siis pakkige talle kaasa küpsetatud liha, kala, köögiviljatoite, ahjuvorme, lihapalle või mune (ükskõik, mis viisil valmistatud).
Vähendage leiva tarbimist
Tehke aeg-ajalt leivavabasid päevi, soovi korral võite leiva tarbimist täielikult piirata.
Mida paremini olete ettevalmistunud, seda lihtsam on dieeti järgida. Planeerige oma toidukorrad ette, ostke endale sobivad toiduained valmis, mida vajadusel kohe külmkapist/sügavkülmast võtta saaks.
Võimaldage lastel teha mitme tervisliku variandi vahel valik, nii tajuvad nad iseseisvust ja seda, et nende soovidega arvestatakse ning samuti saab nii lihtsa vaevaga lastele tervislikke toitumisvalikuid juurutada.
Rasvade lisamine toidule (nt või, riivjuust, minimaalselt töödeldud õlid) parendab toitude maitset ning aitab organismil omastada toidus leiduvaid rasvlahustuvaid vitamiine.
Vähendage või jätke menüüst üldse välja mahlad ja karastusjoogid. Joogiks sobib kõige paremini puhas vesi.
Tutvuge koostisosade loendiga
Lugege ise ning tutvustage ka lastele toitumisalast infot, eriti, kui tegemist on lastele ostetud snäkkidega (nt rosinad, müslibatoonid, puuviljajogurtid jne). Leidke kõrge süsivesikusisaldusega toitudele tervislikumad alternatiivid.
Olge ettevaatlikud beebitoiduga
Paljud beebitoidud on liigselt töödeldud ning sisaldavad liigselt palju seemneõlisid, kiudaineid ja süsivesikuid. Leidke näiteks täiskasvanute toiduvalikust sobivamad alternatiivid.
Uute toitude pakkumine lastele võib alguses üsna keeruline olla, kuna lapsed ei pruugi olla valmis neid kohe alguses proovima. Järjepidevus on edu võti - pakkuge lapsele järjepidevalt uusi toiduaineid, ärge survestage sööma. Võimaldage lapsel uute toitudega tutvuda - nuusutada neid, uurida nende tekstuure, värve jne. Muutus ei tule üleöö, aga järjepidevus viib sihile.
Enne laste toitumisharjumuste muutmist peate konsulteerima arstiga, et välistada võimalikud terviseprobleemid.