Tere tulemast EMK kliiniku hariduskeskusesse

Pakume loenguid ja harivaid seminare tervislikust toitumisest, kehakaalu langetamisest, nooruslikkuse säilitamisest, unest, toidulisandite kasutamisest, uuringute ja laboratoorsete testide tulemuste tõlgendamisest ja paljudel teistel teemadel.

Meie blogist leiate videosid ja artikleid erinevatel tervisega seotud teemadel.

Meie artiklid

    Vaadake neid ja muid meie videosid YouTube'is
    © EnnetusMeditsiini Kliinik 2022
        Клиника Профилактической медицины 2022
        Preventive Medicine Clinic 2022
    Kontakt
    info@ennetusmeditsiinikliinik.ee
    +37255651677

    OÜ MediArte
    Lastekodu 15-72, 10113, Tallinn
    Reg.N 12709264
    Swedbank EE272200221060543085
    Tegevusluba L05498


    Blogi

    Diabeeti haigestumine on tõusutrendis

    Diabeet
    2. tüüpi diabeeti haigestub igal aastal järjest rohkem inimesi üle kogu maailma. Ehkki põhjuseid on erinevaid, on tõusutrendi peamiseks põhjustajaks ainevahetuslikud häired organismis, mis on tingitud ebatervislikust toitumisest, ebapiisavast füüsilisest aktiivsusest, unepuudusest ja stressist. Ent kuidas haigestumist ennetada ning milliseid vigu vältida?

    Süsivesikute liigtarbimine on suur probleem

    Ehkki diabeedi puhul tuleb rääkida ka geneetilisest eelsoodumusest, mõjutavad 2. tüüpi diabeedi väljakujunemist 80% epigeneetilised tegurid, mis võivad olemasoleva eelsoodumuse põhjal haiguse tekkimist veelgi soodustada või pärssida. Epigeneetilisi muutusi meie organismis soodustavad just meie eluviisi valikud – näiteks on omal kohal suitsetamine ja alkohol, seda just oma kahjuliku mõju tõttu.

    Kuigi tänaseni pole täielikult selge, mis 2. tüüpi diabeeti haigestumise mehhanismi käivitab, arvatakse, et mängus on mitu erinevat tegurit, millest üheks on kindlasti süsivesikute liigtarbimine. See puudutab eeskätt toitu, mis on väga tärklise- ja suhkrurikas nagu näiteks juurviljad (kartul, bataat), riis ja muud teraviljad, leib/sai, küpsetised, makaronid, magusad jogurtid, kohukesed, kohupiimakreemid, karastusjoogid ja mahlad, siirupid, šokolaad ja kommid.

    Pärast süsivesikute tarbimist kutsub glükoosi jõudmine verre esile insuliini eritumise aktiveerumise, mis üritab glükoosi erinevatesse organismis leiduvatesse rakkudesse n-ö sisse lükata ja seda verest eemaldada. Glükoosi on vaja rakkude ainevahetuse toimimiseks. Kuid kui inimene tarbib süsivesikuterohket toitu liiga tihti või liiga palju, kutsub see organismis esile liiga sagedase ja kõrge insuliini eritumise, mille tulemusel muutuvad rakud selle mõjule aina vähem tundlikuks. Seda nimetatakse insuliiniresistentsuseks.

    Võib juhtuda, et rakud ei võta enam liigset suhkrut enda sisse, mistõttu see jääb verre pikemalt ringlema, põhjustades organismi struktuuride glükeerimise ehk pöördumatu kahjustuse, mis kaasneb nii eeldiabeedi kui ka diabeediga.

    Toidukogused on sageli liiga suured

    Üheks varjatud liigsete süsivesikute tarbimise põhjuseks, mis diabeeti tekitada võib, on fruktoosi ehk puuviljasuhkru liigtarbimine. Seda sisaldavad lisaks puuviljadele ka mahlad, kõrrejoogid, siirupid, magusad jogurtid ja desserdid. Fruktoos metaboliseerub ainult maksas ja kui seda on liiga palju, tekib maksa rasvastumine ehk teisisõnu steatoos – rasvmaks. Rasvastunud maks aga ei suuda enam täisväärtuslikult osaleda süsivesikute ainevahetuses ning tulemuseks on samuti insuliiniresistentsus, mis omakorda soodustab diabeedi teket või kaasneb diabeediga.

    Samuti võib diabeeti tekkele kaasa aidata oomega-6-rasvhapete liigtarbimine, mis sisaldub näiteks seemneõlides ja mittetervislikes õlides, aga ka transrasvades ja neid sisaldavates toitudes nagu küpsetised ja muud kondiitritooted, kastmed ja valmistoidud.

    Ideaalis võiks oomega-3-rasvhapete ja oomega-6-rasvhapete suhe olla 1:1, kuid praegu tarbib inimene palju rohkem oomega-6-rasvhapete rikkaid toite, mis toob kaasa veresoonte, maksa ja närvirakkude kahjustuse, soodustab insuliinitaseme ja kehakaalu tõusu, mis omakorda soodustab diabeedi väljakujunemist.

    Et inimesed on harjunud mitu korda päevas sööma, pistetakse sageli igal vabal hetkel midagi magusat suhu. Meile õpetatakse sööma ilmtingimata kolm korda päevas, mitte siis, kui tekib näljatunne. Samuti soovitavad mõned agarad treenerid kaalu langetamiseks süüa iga kolme tunni tagant. See aga stimuleerib insuliini tootmist ning võib viia insuliiniresistentsuseni, mis soodustab veresuhkru ja kehakaalu tõusu.

    Ka toidukogused on sageli liiga suured ning energiat, mida toidust saadakse, ei kulutata päeva jooksul ära. Süüakse sama palju, nagu sellele järgneks 8-tunnine raske töö põllu peal, nagu oli kombeks meie esivanematel – tegelikult aga istutakse lihtsalt arvuti taga.

    Ka lapsi premeeritakse sageli just magusaga ning kingituseks armastatakse sageli tuua just komme ja muid desserte. On teada, et ülekaalu ja 2. tüüpi diabeediga on seotud kõrgvererõhutõbi oma tüsistustega (peaaju- ja südameinfarkt), podagra, tõsine rasvumine, kroonilised maksa- ja neeruhaigused, pimedus, dementsus, erinevad vähkkasvajad, meeleoluhäired ja ärevus ja paljud muud. See omakorda koormab inimesi, tekitades neist juba nooruses invaliide ning tervishoiusüsteemi, mis peab tegelema kasvatuse puudujääkide, reklaami mõju ja mugava ülesööva inimese probleemide lahendamisega.

    Väga oluline roll on unekvaliteedil ja stressitasemel. Krooniline stress ja unedefitsiit võivad kaasa tuua kortisooli taseme ehk nn stressihormooni tõusu ja melatoniini ehk taastava hormooni ebapiisava tootmise, mis omakorda soodustab insuliiniresistentsuse teket, söögiisu ja kaalutõusu...

    Loe rohkem Tervisegeeniuse lehelt: https://tervise.geenius.ee/blogi/novo-nordiski-blogi/diabeeti-haigestumine-on-tousutrendis-perearst-sergey-saadi-suuakse-nii-nagu-sellele-jargneks-8-tunnine-raske-too-pollu-peal/
    Made on
    Tilda